BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

we are in love..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

truly in love?

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 15, 2011

resepi daging dendeng sedap

abaikan background belakang mangkuk
daging dendeng pareed

ehem..memandangkan cik pareed sekarang telah mula memupuk semangat memasak insaf sebab xlama nak jadi bini orang dah T__T, maka dengan ini akan mempersembahkan lauk kesukaan saya yang jarang nak jumpa kat kedai-kedai makan di sekitar lembah kelang sabak bernam.lauk ni masa kecik-kecik mak saya suka beli kat pasar malam, ada sorang makcik tu jual.Kak Non nama dia.tapi sekarang mak dah tak beli lauk kat dia sebab xberapa nak bersih sgt..hihi.

resepi senang tapi leceh sket nak membuatnya..bagi yang suka lauk kering-kering macam saya, boleh try ye..

daging dendeng


BAHAN-BAHAN
daging yang telah direbus (agak-agak dalam 1 mangkuk kecik)
bawang besar separuh (dihiris)
bawang besar separuh (dikisar/ditumbuk halussss)
lada besar 5/6 batang (ditumbuk kasar-kasar)
minyak
garam/gula/ajinamoto secukup rasa

CARA
1. hiriskan daging yang telah direbus tu senipis-nipisnya, kemudian diketuk dengan lesung sampai penyek(tapi jangan sampai lerai dagingnya)
2. goreng daging sehingga garing keperang2an(tapi kalau saya suke garing sampai nak hitam-hitam dah, hehe)
3.ketepikan daging dan mula buat sambal dendengnya pulak
4.tumiskan bawang kisar sehingga naik bau. then masukkan bawang hiris n lada besar yang dah ditumbuk tadi.tumis hingga naik minyak
5.masukkan gula, garam n ajinamoto (nak masam-masam sket masuk cuka)
6. masukkan daging yang dah digoreng, biar seketika di atas api.
7.angkat dan sedia dihidangkan

kenikmatan daging dendeng yang sebenar dapat dirasai apabila mengunyah dagingnye yang garing-garing crispy tu..pedas-pedas sket, masam-masam sket..bukan saja sesuai untuk dibuat lauk, tapi sesuai juga dibuat snek sambil menonton cerekarama.

selamat mencoba..

No comments:

Post a Comment